2 Haziran 2010 Çarşamba

Mersin Sahilleri Hakkında

Arkadaşlar Mersin'de denize girebileceğiniz, güneşlenip dinlenebileceğiniz bir çok sahil bulunmaktadır. Bunlardan en kalabalıkları Kızkalesi ve Susanoğlu plajlarıdır. Şimdi iki plajı inceleyelim;

Kızkalesi Plajı



Kızkalesi plajı otellerle çevrili bir alanda yer almaktadır. Hafta sonları son derece kalabalık olmakta, o yüzden şezlong bulmakta zorlanabilirsiniz :) Eğer tatil günlerinde gidecekseniz sabah erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederim. Denizi genellikle temizdir, suyun dibini çıplak gözle görebilirsiniz. Eğer Kızkalesini merak ediyorsanız bir deniz bisikleti ile kaleye çıkabilir, oradan denize atlayabilirsiniz. Kalenin içinde görülecek bir şey yok ama yine de oraya kadar gitmişken bir görün derim.

Susanoğlu Plajı



Silifke ilçesine bağlı Susanoğlu plajı ise tatil siteleriyle çevrilidir. O yüzden plajdaki insanlar 'aile tipi' dediğimiz bireylerden oluşmaktadır. Denizi temizdir. Kızkalesinden farkı denizin dibinin her yerde kum olmamasıdır. Kalabalık olduğu zamanlar da bile kafa dinleyebilirsiniz.

Adam Kayalar



Kızkalesin’den Hüseyiler köyüne giden yolun 7. Km’sinde batıya ayrılan 1 km’lik kolla Şeytan Deresi Vadisine ulaşılır.Kayalara oyulan on ayrı kompozisyon bulunmaktadır. 11 erkek ,4 kadın , 2 çocuk ve bir dağ keçisi figürlerine rastlanmaktadır.
Genç Helenistik ya da erken Roma döneminden kaldığı sanılmaktadır.

Uzuncaburç



Silifke'nin 30 km. kuzeyinde, bugünkü Uzuncaburç Köyü'nün kapladığı sit alanı, Hellenistik Çağda Olba'nın (Ura) ibadet yeri idi.

Bugün Ura olarak tanınan Olba kenti, Uzuncaburç'un 4 km doğusunda önemli bir yerleşim yeri olup, halkın ibadet ettiği Zeus Tapınağı Uzuncaburç'ta yer almaktaydı.
Ancak Romalılar yöreye egemen olduktan sonra M.S I. yüzyılın sonlarına doğru Zeus Tapınağı'nın bulunduğu yere özel önem vererek, burasını Olba'dan ayırıp Diakaiseria adıyla bağımsız bir site haline getirmişlerdir. Nitekim burada Zeus Tapınağı ile kent burcu dışında kalan bütün mimari yapılar, Roma dönemine aittir.
Bizans döneminde de burası yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.
Antik çağda etrafı surlarla çevrilmiş Olba üzerinde taş döşemeli bir yolla Kızkalesi'ne (Korykos) bağlı olan Diokaiseria tapınak ve diğer kalıntıları ile yörenin en önemli yapılarındandır.

Cennet Cehennem



Cennet mağarasında bulunan 450 basamak size rehberlik edecektir.Bay Paulus tarafından mağaranın girişine küçük bir kilise yaptırılmıştır.Girişten sonra 150 basamakla zemine ulaşılmaktadır.

Çevrede bulunan bir diğer olşuk ise astım mağarasıdır.derinliği 20 m olan mağaranın içinde çeşitli renklerde sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.Hava sıcaklığını her zaman 14 derece ve nem oranı ise %85-98 arasındadır.Astım hastaları için iyi geldiği söylenen mağarada , girerken tutulan dileklerin gerçekleştiğine inanılır.

Kızkalesi ve Çevresi



Kızkalesi bu isme 85 yıl önce sahip olmuştur. Yaşayan sakinleri tarafından anlatılan efsane denizdeki kalenin Kızkalesi adını almasına sebep olmuştur.

Bir zamanlar bölgede yaşayan kralın, çok sevdiği bir kızı varmış. Söylenceye göre bir falcı Krala, kızının yılan sokarak öleceğini kehanetinde bulunmuş. Bunun üzerine Kral kızını koruyabilmek için denizin içinde bir kale yaptırmış. Aradan zaman geçmiş kız kalenin içinde büyümüş. Fakat efsane bu ya kaçınılmaz, prenses için getirilen meyve sepetinin içinden çıkan yılan onu sokarak öldürmüş. Geride ise yalnız bir Kral kalmış. Bu yaşananlar denizdeki kalenin adının Kızlalesi olarak kalmasına neden olmuş.

Kızkalesi, eski adıyla Korikos, Mersin’in 60 km. batısında bulunan küçük bir ilçedir. İklimi, görülmeye değer manzarası, geniş kumsalları ve temiz deniziyle ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Bugün bu sahil şeridi tarihi yerleri ve doğasıyla Akdenizin saklı hazinelerinden biri olarak görülmektedir.

Blog Hakkında

Merhaba arkadaşlar. 'Mersin Turu' sayfasında Mersin ili ve çevresine ait gezilecek, konaklanacak ve görülecek yerlerle ilgili yazılar, otel ve restaurant incelemeleri, Mersin hakkında kültürel içerikler yer alacaktır. Hayırlı-uğurlu olsun :)